Lokal SEO maximerar er lokala synlighet

Lokal SEO är den del inom SEO som handlar om att synas i sökresultatet vid lokala sökningar eller sökintentioner. För att optimera för lokal SEO behöver ni ha en SEO-optimerad hemsida och registrera ert företag korrekt i Google My Business. Med lokal SEO kan er verksamhet synas i exakt rätt tillfälle för en konverteringsbenägen kund. Här går vi igenom fördelar med lokal SEO, vilka verksamheter det är viktigt för och hur det fungerar!

Vad är lokal SEO?

Lokal SEO handlar om att synas i sökresultatet vid lokala sökningar eller sökintentioner. Du optimerar då din hemsida för ett specifikt område, t.ex. en ort eller stad. Lokal sökmotoroptimering innebär optimering för både Googles traditionella sökresultat och kartresultat.

Vad är lokala sökningar?

Lokala sökintentioner innehåller ofta lokala sökord

Vid lokala sökintentioner, alltså att en användare söker efter en produkt eller tjänst för en specifik plats, är det av största vikt för lokala verksamheter att synas. En lokal sökning innehåller sökord som indikerar plats, exempelvis ”tandläkare Örebro”, ”barnkläder Drottninggatan” eller ”café nära mig”. En person som gör en lokal sökning är ofta nära en konvertering.

Sökningar kan vara lokala även utan ett lokalt sökord

Vid arbetet med lokal SEO är syftet att verksamheten ska synas även när själva sökfrasen inte innehåller ett lokalt ord. Om en person som är i närheten av ditt café gör en mobilsökning på endast ”café” är sannolikheten stor att personen har som avsikt att ta sig till ett café just där och då. Med lokal SEO kan personens koordinater matchas med din verksamhet och ditt café dyka upp i sökresultatet.

Lokal SEO ökar chansen till synlighet

Att implementera Lokal SEO gör att du slipper konkurrera med generella sökningar i Google. Låt oss säga att du driver en tandläkarklinik i Örebro. När någon i Örebro söker på "tandläkare" vill du inte behöva konkurrera med tandläkarkliniker i hela Sverige i sökresultatet. Och när någon söker på "tandläkare Örebro", vill du att Googles algoritmer förstår att din klinik ligger i Örebro så din hemsida dyker upp. Om du har jobbat med lokal SEO blir chansen att synas mycket större.

Därför bör du implementera lokal SEO:

 • Ger bättre synlighet i Googles traditionella sökresultat och i Google Maps
 • Fångar upp kunder i rätt tid och på rätt plats
 • Kan ge synlighet på mer en ett ställe i sökresultatet
 • Ger gratis trafik
 • 46% av alla sökningar på Google har en lokal sökintention
 • 76% av alla som söker lokalt på Google besöker platsen samma dag

Vem behöver lokal SEO?

Lokal sökmotoroptimering är viktigt för de företag som har en fysisk närvaro. Undersökningar visar att sökmönstren går mot allt fler lokala sökningar, vilket utgör många möjligheter att bredda sin synlighet. För att kunna fånga upp nya kunder och behålla befintliga kunder är det viktigt att synas på så många relevanta lokala sökningar som möjligt.

Exempel på sådana verksamheter är:

 • Caféer, restauranger och barer
 • Butiker
 • Hantverkare
 • Frisör- och skönhetssalonger

Snack-pack/Map-pack

När en lokal sökning görs, visas i regel alltid en del av kartresultatet upp innan de organiska resultaten tar plats. I kartresultatet finns det plats för tre resultat som inte är annonser. Dessa brukar kallas för snack-pack eller map-pack.

Under snack-packet kommer det traditionella sökresultatet. Enligt undersökningar går i genomsnitt 1/3 av alla klick till snack-packet, och cirka 40 % till det organiska sökresultatet. Med lokal SEO kan du synas i både ”snack-packet” och i det traditionella sökresultatet – och maximera era chanser för att kunden väljer just er!

Hur fungerar lokal SEO?

Att optimera för lokal SEO görs på två olika sätt. Dels behöver ni ha en SEO-optimerad hemsida för att kunna synas i det traditionella sökresultatet, och dels behöver ni registrera ert företag korrekt i Google My Business för att kunna synas i kartsök och i Googles ”snack-pack”.

Förutom de vanliga rankingfaktorerna vid SEO, använder Google även andra rankingfaktorer när det kommer till det lokala sökresultatet. Faktorer Google tar hänsyn till som skiljer det lokala söket från det vanliga är bland annat:

 • Platsen personen söker ifrån
 • NAP citations (företagets namn, adress, telefonnummer)
 • Google My Business listing
 • Sökord i Google My Business profil
 • Tonalitet och sökord i recensioner
 • Antalet incheckningar på platsen
 • Delningar på sociala medier
 • Google Maps star rating for business

Platsen sökningen sker från och anvädningen av lokala sökord i sökningarna är huvudfaktorerna för hur sökresultaten visas. Då Googles algoritmer tar hänsyn till platsen som sökningen görs ifrån, kan en sökning på “café” i en storstad ge helt olika resultat i snack-pack även om du bara flyttat dig några hundra meter mellan sökningarna.

Google My Business – För att synas i Google maps och SERPen

Att skapa en företagsprofil på Google My Business är kostnadsfritt och möjliggör synlighet i Google Sök, Google Maps, visning av företagsuppgifter direkt i sökresultatet och visning av foton ni eller era kunder har lagt till. Ni kan svara på recensioner och i samband med det få engagerade kunder och större chans att ranka.

För att kunna synas för alla städer/områden ni är verksamma inom krävs det en strategisk uppsättning i Google My Business som täcker alla områden och sökord ni vill synas på. T.ex. kan en verksamhet som ligger i Täby även vara relevant för sökningar i Stockholm. I dessa fall gäller det att optimera för att kunna synas på båda sökord.

Om er verksamhet är aktiv på flera geografiska platser behöver ni ha en separat profil i Google My Business för varje plats. För att få maximal synlighet behöver profilerna optimeras efter Google My Business riktlinjer, och efter sökord som matchar verksamheten. Det kan vara sökord som är direkt fokuserade på en specifik verksamhet, så som ”hantverkare vasastan”, eller sökfraser som rör verksamheten, tex. ”stopp i avloppet stockholm” för en rör-firma i Stockholm.

Optimerade landningssidor gör det möjligt att synas organiskt

För att kunna ranka organiskt för de lokala sökningarna behöver ni skapa landningssidor på webbplatsen för de områden ni finns i. Om verksamheten finns både i Stockholm, Göteborg och Malmö behövs separata sidor för detta. Dels för möjligheten att ranka högt i det vanliga sökresultatet och dels för att kunna koppla landningssidorna till Google My Business.

Landningssidorna skulle kunna se ut på följande sätt:
verksamheten.se/stockholm
verksamheten.se/goteborg
verksamheten.se/malmo

Om ni endast är verksamma inom ett område ligger den största potentialen att arbeta med landningssidor för mer specifika sökfraser, så som ”frisör Malmö dam”, ”frisör Malmö herr” och ”hårförlängning Malmö”. Det krävs en sökordsanalys för att hitta sökorden och potentialen som passar för just er verksamhet.

Maximera synligheten ytterligare genom annonsering på Google

Med lokal SEO kan ni synas på två platser i sökresultatet, men om ni, utöver era lokala SEO-insatser, även jobbar med annonsering på Google så kan ni synas på hela tre platser:

 • I de betalda annonserna högst upp på sidan
 • I det organiska sökresultatet
 • I en Google My Business listning eller i ”snack-packet”.

Så kan vi på Beet hjälpa er med er lokala SEO

Vi på Beet har lång erfarenhet inom alla delar av SEO och kan hjälpa er med analys, strategi och skapande av SEO-material utifrån era behov. I arbetet med lokal SEO hjälper vi er med bland annat följande:

 • Lokaliserar relevanta sökord för varje område
 • Tar fram rekommendationer för en SEO-vänlig url-struktur
 • Lägger upp en strategi som passar era behov
 • Skapar sidtitlar, metabeskrivningar och ger rekommendationer för innehåll
 • Optimerar er Google My Business profil
 • Löpande underhåll och rapportering på lokal SEO
 • Utbildningar inom SEO och lokal SEO
 • Länkbygge för att öka er ranking

Kontakta oss i forumläret nedan så berättar vi mer!

SEO och kundens köpresa

Köpresan kan delas in 3 delar - upper funnel, mid funnel och low funnel - där alla tre syftar på vilken intention som ligger bakom en sökning. I den här artikeln guidar vi dig genom varje steg i köpresan samt ger en inblick i hur man ska tänka när man skapar innehåll i SEO-syfte.

Läs mer

Utforska alla artiklar

Se alla

artiklar

Vad är E-A-T?

Läs mer

artiklar

9 tips för att lyckas med din SEO-optimering

Läs mer

artiklar

3 sätt ditt företag kan synas på Google

Läs mer

Kontakta oss

Har du en fråga eller vill höra om hur vi kan hjälpa er med er digitala marknadsföring?

info@beet.se