Helpful Content Update – Allt om Googles nya uppdatering

I augusti 2022 släppte Google ännu en av sina algoritmuppdateringar. Den senaste kallas Helpful Content Update. Denna uppdatering syftar till att lyfta fram innehåll som är skapat av människor och för människor - med värdet för läsaren i fokus. Här kan du läsa mer om vad Helpful Content-uppdateringen innebär och hur den kommer att påverka dig.

Vad är Helpful Content Update?

Helpful Content Update är Googles senaste uppdatering som syftar till att främja innehåll som är skrivet av människor och för människor. Det är ett sätt att lyfta fram värdefullt innehåll som ger läsaren svar på frågor och ett mervärde i deras läsning.

Förutom att främja denna typ av innehåll, kommer Helpful Content dessutom att nedprioritera innehåll vars enda syfte är att ranka högt på Google – det vill säga innehåll som enbart finns för SEO-syften.

Google själva menar att kreatörer borde satsa på att skapa innehåll för människor, och inte för sökmotorer. Det innebär i korta drag att innehållet ska vara skrivet för att besvara frågor, ge information och skapa ett mervärde för läsaren, och inte bara vara optimerat för att synas på sökmotorer.

Med Helpful Content Update beskriver Google att det kommer bli högre kvalitet i sökresultatet

Hur fungerar Helpful Content-algoritmen?

I och med att algoritmen är så pass ny, finns det ännu få rapporter om hur den fungerar i praktiken. Det vi vet är att algoritmen kommer att medföra ett nytt rankningssystem som syftar till att prioritera ned sökresultat som producerar för mycket innehåll, innehåll som inte hjälper läsaren eller saknar värdefull information baserat på sökningen.

Den nya algoritmen kommer dock att ha en positiv inverkan på innehåll som är välskrivet och innehåller faktamässigt korrekt och hjälpsam information, som är skrivet med värde i fokus och som är skrivet för och av människor.

Hur påverkas du av den nya algoritmen?

Helpful Content är till för att göra Google till en mer tillgänglig och hjälpsam plattform för människor över hela världen. Anledningen till lanseringen tycks vara som ett svar på kritiken som riktats till sökresultat och hemsidor som påstår sig ha svar på en fråga, men som egentligen bara innehåller sökmotoroptimerat innehåll som är till för att ranka på Google.

Den nya algoritmen kan dock påverka marknadsföringen för många företag som är beroende av att publicera sökmotoroptimerat innehåll för att nå ut till nya kunder och synas på nätet.

Hur ska man tänka för att skapa ”Helpful Content”?

Istället för att producera stora mängder innehåll för sökmotorer som saknar värde, behöver kreatörer gå tillbaka till “grunden”. De behöver producera värdefullt innehåll som läsaren får ut någonting av, och som besvarar frågorna som ställts i sökningen. Om du är en kreatör som riskerar att “drabbas” av den nya algoritmen kan du ha följande riktlinjer i bakhuvudet när du producerar innehåll:

 • Se till att ditt innehåll är skrivet av en riktig person, och inte genom AI
 • Anpassa ditt innehåll efter Googles frågor och försök att alltid besvara frågorna som tas upp i innehållet
 • Använd ditt innehåll för att ge besökaren ett värde och inte bara för att ranka högre
 • Undvik keyword-stuffing
 • Se till att du har korrekt fakta och få gärna innehållet granskat av ämnesexperter
 • Undvik clickbait eller rubriker som påstår sig ge information om något som de inte gör
 • Anlita en copywriter som kan skriva välformulerad och värdefullt innehåll med en unik stil
 • Ha alltid läsaren i åtanke och producera ditt innehåll från användarens perspektiv
 • Se till att ditt innehåll följer riktlinjerna för E-A-T (expertise, authority, trust), expertis, auktoritet och förtroende. Innehållet ska vara korrekt faktamässigt, komma från pålitliga källor och inge ett förtroende för läsaren

Google har kommit ut med att den nya uppdateringen kommer att påverka inom följande områden:

 • Sajter med innehåll av material för online utbildning
 • Sajter med innehåll av konst och underhållning
 • Shopping-sajter
 • Sajter med teknik-relaterat innehåll

Slutsats

Om innehållet som du producerar idag följer dessa riktlinjer, kommer den nya algoritmen inte att “drabba” dig. Ditt innehåll är redan välformulerat, unikt och anpassat efter läsarens intressen och behov. Genom att producera unikt och värdefullt innehåll som besvarar frågor och ger dina besökare den information som de efterfrågar kan du både ranka högt på Google, och skapa ett mervärde som gynnar dina kunder.

9 tips för att lyckas med din SEO-optimering

Vid SEO optimering tar du hänsyn till Googles algoritmer när du arbetar med din webbplats, för att kunna synas på Google i det organiska sökresultatet. Vi listar 9 av de viktigaste bitarna att tänka på när du ska komma igång, samt fördelarna med en SEO optimerad webbplats!

Läs mer

Utforska alla artiklar

Se alla

artiklar

Vad är E-A-T?

Läs mer

artiklar

SEO och kundens köpresa

Läs mer

artiklar

Page Experience Update

Läs mer

Kontakta oss

Har du en fråga eller vill höra om hur vi kan hjälpa er med er digitala marknadsföring?

info@beet.se