Därför bör du tacka nej till Googles erbjudande att installera GA4 åt dig

Google planerar att försöka få över alla till GA4 genom att automatiskt skapa grundläggande GA4-egendomar baserat på dina UA-egendomar, om du inte aktivt tackar nej i varje egendom. Om du redan har gjort eller planerar att göra en korrekt uppsättning i GA4 rekommendrar vi att du tackar nej innan 28:e februari, vilket vi förklarar mer om nedan. Har du någon fråga eller behöver hjälp med en korrekt uppsättning av GA4 är du varmt välkomna att kontakta oss!

Övergång GA4

De flesta som använder sig utav Universal Analytics (UA) har förmodligen hört att de från och med den 1:a juli 2023 slutar samla in data (om du inte har ett Analytics 360 konto, då är sista dagen 1:a juli 2024). Efter den 1 juli 2023 kommer du fortfarande ha tillgång till historisk data i din Universal Analytics-egendom i minst sex månader. Utrullningen av GA4 har dock inte varit så smidig som Google förväntat sig. Många användare har ännu inte migrerat eller skapat en parallell spårning i plattformen, vilket nu får Google att försöka påtvinga denna övergång till GA4 för alla UA-egendomar som inte aktivt tackar nej till deras erbjudande.

Varför du bör säga nej till Googles GA4-uppsättning

Teoretiskt kan det låta lockande att få detta uppsatt åt dig, men vi rekommenderar att du tackar nej för varje egendom innan 28 februari. Om du inte har tackat nej innan dess sker då en automatisk förflyttning till GA4 för alla UA-egendomar.

Troligtvis är du i någon av dessa faser:

Du har redan migrerat till GA4

Du måste ändå tacka nej om inte det finns en aktiv koppling mellan UA och GA4 egendomen, annars skapas en ny egendom åt dig vilket är onödigt och kan orsaka förvirring.

Du har fortfarande inte migrerat till GA4

Tacka nej och implementera en korrekt uppsättning av befintlig spårning med inställningar som är anpassat för er. Vid migrering från UA till GA4 vill man planera hur avspeglingen av data ska komma in till GA4 på ett vettigt sätt vilket är anledningen till att man vill skapa en GA4-egendom från start, det vill säga en tom egendom som kan skräddarsys efter egna behov utan att Google automatiskt försöker återskapa det man har i Universal Analytics.

Du kommer inte fortsätta att använda Analytics

Även om du inte kommer att använda någon av Googles Analytics-plattformar efter 1:a juli bör du aktivt tacka nej för att inte skapa en ny egendom.

Teoretiskt kan det låta lockande att få detta uppsatt åt dig, men vi rekommenderar att du tackar nej

Så tackar du nej

Om du redan har en GA4-uppsättning behöver du tacka nej i både UA och GA4. Om du inte ännu har GA4 uppsatt räcker det med att tacka nej i UA. Nedan förklarar vi hur du går till väga för att tacka nej.

I Universal Analytics

Följande meddelande dyker upp:

Efter du klickat på ”manage GA4 migration” bockar du av följande knapp:

I GA4

För dig som redan har GA4 uppsatt behöver du aktivt bocka i nej i rutan nedan:

Så kan vi hjälpa er

Vill ni ha hjälp med att migrera över till GA4 eller att vi säkerställer att er befintliga uppsättning är korrekt? Tveka inte på att kontakta oss i formuläret nedan!

Skillnaderna mellan Universal Analytics och Google Analytics 4

Snart kommer Universal Analytics vara ett minne blott och ersättas av Google Analytics 4. Här kan du läsa allt du behöver veta om GA4 och hur det skiljer sig från UA. Läs mer!

Läs mer

Utforska alla artiklar

Se alla

artiklar

SEO och kundens köpresa

Läs mer

artiklar

Vad är CTR? Vi förklarar Click Through Rate

Läs mer

artiklar

Page Experience Update

Läs mer

Kontakta oss

Har du en fråga eller vill höra om hur vi kan hjälpa er med er digitala marknadsföring?

info@beet.se