LIA-praktiken ledde till anställning

Åsa och Mathilda fick båda anställning efter sin LIA-praktik inom digital marknadsföring hos Beet. De kände snabbt båda två att Beet var rätt plats för deras praktikperiod, och när praktiken var slut blev de anställda som SEM-specialister. Här kan du läsa om deras resa från LIA-praktik till anställning!

Vad har ni för bakgrund?

Åsa:

Jag har tidigare studerat utbildningen Onlinemarknadsförare vid Mediainstitutet och via den har jag haft två praktikperioder på Beet, en inom SEM och en inom Paid Social. Idag jobbar jag främst som SEM-specialist men har ena foten kvar inom Paid Social. Innan jag kom på vad jag ville bli "när jag blev stor" jobbade jag i butik.

Mathilda:

Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i Medie- och kommunikationskunskap från Södertörns högskola. Efter den utbildningen jobbade jag i 5 år som produktionsledare på en fotografagentur där jag främst jobbade mot reklambyråer. Jag gick senare en utbildning till digital marknadsstrateg på Nackademin, vilket ledde mig till Beet under min LIA-period.

Varför valde ni Beet?

Åsa:

Jag hann gå på en annan intervju innan jag kom till Beet och hade även några bokade efter, men efter jag gick ut från min intervju hos Beet kände jag att det inte var värt att gå på de andra. Trots min låga kunskapsnivå var det tydligt att kompetensen på plats var väldigt hög, och intrycket av personalen och företaget var riktigt bra. För mig kändes Beet klockrent!

Mathilda:

Redan i första intervjun så fick jag känslan av att Beet hade en klar och tydlig plan för LIA-perioden, och i den planen var även målet för Beet att LIA-perioden avslutades i en rekrytering om möjlighet fanns. Jag var på några intervjuer på andra byråer men kände ganska direkt att det var Beet jag ville vara på. En stor del varför jag ville göra min praktik på Beet var hur kund- och kanalteamen ser ut – Dels att vi är uppdelade i kundteam för att få en förståelse för och kunna samarbeta mellan de olika kanalerna, och även att vi tillhör ett kanalteam som för mig bestod av SEM-teamet där vi delar erfarenheter och utvecklas tillsammans inom kanalen.

"Trots min låga kunskapsnivå var det tydligt att kompetensen på plats var väldigt hög"

Hur såg LIA-perioden ut?

Tydlig onboarding-process

När vi påbörjade vår LIA-period så fick vi en tydlig onboarding-process och vi blev insatta i Beets arbetssätt, praktikens upplägg och de uppsatta målen för vår praktikperiod som var totalt 20 veckor. Mathilda hade praktik inom SEM hela perioden medan Åsa hade hälften SEM och hälften Paid Social. Vi blev tilldelade en handledare som vi hade veckoavstämningar med och stöttade oss under hela perioden, men vi arbetade nära och fick uppgifter från hela teamet för att få ett bredare perspektiv av vad arbetet som kanalspecialist omfattar. Parallellt med detta så fick vi certifiera oss i Googles alla SEM-relaterade certifikat.

Smidig applicering av teorin i praktiken

Vi fick med olika personer gå igenom alla delar som rör SEM; Sök, Shopping, YouTube, Display, Analys/rapportering etc. Åsa gick även igenom de bitar som rör Paid Social. Vi fick även lära oss om synergier och samarbete mellan kanalerna. Uppgifterna vi fick synkades på ett smidigt sätt med sådant vi nyligen gått igenom, för att kunna applicera teorin i praktiken. Där emellan fanns det mycket utrymme för frågor och feedback. För att få ännu mer inblick i arbetet som en kanalspecialist satt vi med och lyssnade på teamets månadsmöten med kunder samt interna SEM-möten.

Stort utrymme för kunskapsdelning

Under praktiktiden så fick vi enormt utrymme för att vara nyfikna, komma med idéer och testa nya saker. På Beet har vi även kanalteam där respektive specialister samlas för att kommunicera, dela kunskap, bolla idéer och lär oss av varandras snedsteg & framgångar. Det är en fartfylld bransch och därför är det guld värt att ha så många kompetenta kollegor runt omkring sig.

"Uppgifterna vi fick synkades på ett smidigt sätt med sådant vi nyligen gått igenom, för att kunna applicera teorin i praktiken"

Från LIA till anställd SEM-specialist

Fortsatt handledning första halvåret

Efter LIA-perioden fick vi båda anställning som SEM-specialister! Som praktikant på Beet blir du fort en i teamet, så skillnaden att gå från LIA till anställd var inte så stor, förutom att vi fick större ansvar. Viktigt att poängtera är dock att man blir inföst i rollen successivt. Under det första halvåret hade vi en handledare som fortsatte att lära oss om hur man jobbar som SEM-specialist. Nu har vi ett helhetsansvar för vår kanal (SEM) hos kunderna. Allt från byggande av konton, optimering, budget, dialoger, analyser och rapportering.

Enkel övergång till nya rollen

Något vi uppskattade enormt som LIA var att vi blev indelade i ett kundteam och allt vi gjorde var mot faktiska kunder, allt från att vara med på månadsavstämningar till att jobba hands-on i kontona. Vi fick lära oss hur man presenterar siffror på ett korrekt och pedagogiskt sätt, hur kravställningen från kund kan se ut, hur synergier mellan kanalerna ser ut, och hur man kan ta del av varandras kunskaper för att maximera effekten för kunden och nå deras affärsmål. I och med den möjligheten så blev inte övergången från LIA till specialist så överväldigande.

Trivs bra med kollegorna

Om vi bortser från det som innefattar våra specialistroller så har vi även väldigt kul ihop. Vi har bland annat ordnat aktivitetstävlingar, stående fredagsbubbel och allmänt härligt surr vid skrivborden för att lära känna varandra utöver våra roller. Vi är väldigt nöjda med att vara anställda på Beet!

Det här kan du förvänta dig av en praktik hos Beet:

• Gedigen onboarding om hela företaget
• Praktiskt arbete för faktiska kunder
• Kompetensutveckling inom kanalen
• Rapportering och analys
• Utrymme för nyfikenhet och initiativ
• Fredagsbubbel och gemensamma frukostar

Andrea byggde upp HR-rollen på Beet

Sedan 2019 har Andrea arbetat som HR-ansvarig på Beet, där hon tillsammans med sina kollegor utvecklat företagskulturen. Här kan du läsa mer om resan dit!

Läs mer

Kontakta oss

Har du en fråga eller vill höra om hur vi kan hjälpa er med er digitala marknadsföring?

info@beet.se