Från professionell friidtrottare till LIA på Beet

När han började hjälpa sina sponsorer inom friidrotten att skapa content till deras digitala kanaler fick O'Dain upp ögonen för digital marknadsföring. Efter att ha gått utbildningar inom marknadsföring och själv byggt upp ett stort Instagram-konto vände han sig till Beet för att göra LIA inom SEM. Läs om O'Dains bakgrund, hur hans dagar som LIA sett ut och varför han valde Beet!

Vem är du? Vad är dina tidigare erfarenheter inom marknadsföring?

Jag heter O’Dain och är 29 år gammal. Jag har en bakgrund som friidrottare dit all min tid gick fram till för cirka 4 år sedan. Under tiden som mitt jobb var att träna och tävla för att nå EM och VM, byggdes ett intresse upp för marknadsföring. Det började med att jag hjälpte mina sponsorer att skapa content för deras kanaler. Jag ska vara ärlig och säga att för 10–12 år sedan var det mestadels content till olika bolags intranät. Men det växte med åren och det blev alltmer content för deras digitala närvaro externt.

Jag började sedan mina studier på Umeå Universitet, där jag studerade ekonomi med fokus på marknadsföring. Jag applicerade mina kunskaper till att bygga ett relativt stort Instagram-konto, och agerade som influencer under en del år av min aktiva karriär. Det var så jag fick upp ögonen för den digitala världen och bestämde mig för att börja studera till Marketing Automation specialist.

Jag har alltid gillat att analysera för att sedan optimera – det ser jag likvärdigt med min friidrott. Jag lade hundratals timmar för att prestera vid ett utvalt tillfälle. Startskottet går och 10 sekunder senare är allt slut. Det är inte lika dramatiskt inom digital marknadsföring, men det finns otroliga likheter. Man analyserar och analyserar, för att testa och experimentera. Sedan går startskottet och kampanjen är live.

Varför valde du att göra LIA hos Beet?

Jag som kommer från idrottsvärlden har alltid sett arbetslivet som något enkelt - jag åker till jobbet, gör det jag ska göra, och sen hem. Jag hade verkligen fel, för det är så mycket mer än så. Förutsättningarna ska passa både arbetsgivaren och den anställde för att jobbet ska fungera bra. I mitt sökande efter en praktikplats inom marknadsföring utgick jag från tanken: ”vart skulle jag kunna tänka mig att jobba?”. Det är nog väldigt vanligt hos praktikanter att tänka så. För mig var det viktigt att veta hur min ”chef” är, vilka projekt jag kommer att jobba med, hur flexibiliteten med hybridarbetsplats ser ut då jag har en liten son, samt vilken utvecklingspotential som finns - både som praktikant och som eventuell anställd.

Jag skickade in en spontanansökan till Beet och hade ett förutsättningslöst möte med HR. Efter att jag sedan haft en intervju med SEM-ansvarige kändes en praktik inom SEM på Beet helt rätt. Mötet vi hade var öppet och ärligt från båda håll, då båda presenterade vad som önskades för en eventuell praktik.

Det som fick mig att välja Beet i slutändan var att det är en byrå med ett kundorienterat tänk som växer otroligt snabbt, men också hur de investerar i deras praktikanter. Beet har en gedigen historia av anställning av praktikanter och för mig säger det verkligen allt om hur de tar hand om de som kommer för att lära sig.

”Det som fick mig att välja Beet i slutändan var att det är en byrå med ett kundorienterat tänk som växer otroligt snabbt”

Hur är det att vara LIA på Beet?

Så länge jag har varit på Beet har jag känt att min roll som praktikant likaväl kunde varit en nyanställd. Jag skulle inte kunna få en bättre praktik. Bemötandet från personalen har varit otroligt varmt. De tar sig tiden till att förklara, visa och lära. Det är ett otroligt engagemang för att lära ut där de både sitter och visar och även låter mig testa själv. Det återspeglas i den frihet under ansvar som jag fått, där jag i vissa delar får jobba själv från grunden för att sedan ha avstämning med ansvarig specialist. Det förtroende har varit avgörande för min professionella utveckling och självförtroende.

Med det öppna kontorslandskapet och personalen som lär ut har man alltid stöd från hela organisationen. Har jag en fråga tar sig den specialisten sig alltid tid att visa och förklara.

En vanlig dag som praktikant på Beet är att jobba med en eller flera av specialisterna i teamet. Det kan vara allt från att delta i kundmöten och hjälpa till med rapportering inför kundmöten, till att sitta med eller utan specialist och jobba hands on i konton. Det sker alltid något nytt och spännande på kontoret.

Vad gillar du med Beet?

Beet växer så det knakar vilket medför att företaget jobbar väldigt agilt och snabbt. Detta är något som attraherar mig otroligt mycket, då det är exakt så mitt liv varit inom friidrotten. Oavsett vilken utmaning du står inför har du alltid någon att fråga som hjälper dig på vägen, vilket ger dig självförtroende att ta dig an nya utmaningar.

Kunskap delas fritt inom företaget och det läggs mycket tid på att fortlöpande vidareutbilda sig både individuellt och som grupp. Det är något som är direkt avgörande för Beets framgång då de arbetar med kunder i många olika segment som har olika typer av utmaningar. En dag är aldrig den andra lik på Beet!

Med en härlig kultur har Beet trots många nyanställningar den senaste tiden fått det att bli ett väloljat maskineri som ger en familjär känsla!

Andrea byggde upp HR-rollen på Beet

Sedan 2019 har Andrea arbetat som HR-ansvarig på Beet, där hon tillsammans med sina kollegor utvecklat företagskulturen. Här kan du läsa mer om resan dit!

Läs mer

Kontakta oss

Har du en fråga eller vill höra om hur vi kan hjälpa er med er digitala marknadsföring?

info@beet.se