Marknadsföring under Black Friday

Snart är dagen här, en av årets mest hektiska dagar inom e-handel. Hur ska man då hantera fenomenet Black Friday? Vi på Beet har fördelen att arbeta med en härlig blandning av kunder som befinner sig i olika branscher, där vi samlat på oss många insikter under åren. I den här artikeln tar vi upp de viktigaste lärdomarna.

Vad kan vi förvänta oss?

Som tidigare skrivet är Black Friday en av årets mest hektiska dagar inom e-handel. Vi ser även att omfattningen blir allt större, där många företag syns under hela veckan med olika erbjudanden, Black Week.

När alla dessa företag med extra budget ska synas samtidigt är det ett faktum som är garanterat, det kommer att bli dyrare. CPC-priserna kommer att stiga och varje klick som genererar trafik (som förhoppningsvis leder till konvertering) kommer att kosta oss mer än vad det gjorde månaden tidigare.

När det gäller köparnas beteende kan vi se en tydlig synergi mellan Black Friday och julhandeln. Många handlar med tankar kring julklappar, juldekorationer och annat relaterat till detta. Därför är de vettigt att se över sina erbjudanden och se till att de matchar köparnas intresse.

Det är viktigt att starta diskussionen kring Black Friday i ett tidigt skede

Reaperioden sprids ut över flera dagar

Det finns en tydlig trend att konsumenterna har förväntningar på att rean ska hålla på i flera dagar. Google-sökningar på ”Black friday” har genom åren minskat i takt med att sökningar på ”Black week” har ökat. Enligt en undersökning från Nets minskade försäljningen på nätet på själva Black Friday 2021 med 11,4 procent från förra året, men försäljningen under hela Black Week ökade med 1,4 procent. Black Friday var dock överlägset den handelsdag under reaperioder som flest transaktioner utfördes.

Fler och fler företag utökar sin reaperiod och undersökningar visar att det rör sig mot ännu längre perioder. Var därför noga med att planera och ladda upp material i tid. När det blir högt tryck tar Googles granskning av annonser längre tid än vanligt.

Strategier under Black Friday

Det är viktigt att starta diskussionen kring Black Friday i ett tidigt skede, så ni är väl förberedda och medvetna om vilken strategi ni ska använda er utav.

Har erbjudanden

Om ni har ett erbjudande är det viktigt att budgeten allokeras rätt så det finns möjlighet att maximera er budget under perioden.

Som byrå är det viktigt att noggrant planera tid och resurser för samtliga kunder som fokuserar på Black Friday. Samtidigt är det viktigt att kunderna matchar dessa krav och levererar material i tid.

Har inte erbjudanden

Denna period påverkar inte endast företag med relevanta erbjudanden, utan samtliga branscher och företag påverkas på grund av den ökade konkurrensen. Om ni väljer att inte ha ett erbjudande under perioden är det bra att hålla en relativt låg profil under perioden då CPC-priserna kommer att triggas upp markant.

Fokus på första halvan av November

En annan taktik är att lägga större delar av mediabudgeten under första halvan av November, men med noga uppsyn kring CPC-prisernas utveckling och vara beredd på att utföra åtgärder i takt med dess stigning. Under de senaste åren har vi däremot sett att trots att företag inte har ett erbjudande har i många fall deras konverteringar ökat tillsammans med omsättning under denna period ändå. Därför är det inte alltid en bra taktik att pausa annonseringen helt.

Är det verkligen värt att annonsera på Black Friday?

Det är viktigt att ifrågasätta denna köpstarka högtid och reflektera över om det är lönt för er att synas då. Om det är lönt att synas under högtiden beror helt på vilket mål du har - omsättning eller intäkt. Syftet med Black Friday är att erbjuda köparna årets deal och driva dem till att handla från just er trots konkurrenters likvärdiga erbjudande. Hur lågt kan ni pressa priserna utan att komprimissa intäkterna? Viktigt att ha i åtanke att det är inte bara ROI som bör ses över, utan arbetskraften som krävs för att ta fram alla erbjudanden och material. Att gå back eller jämt ut i intäkt under Black Friday är inte ovanligt med tanke på hur mycket priserna har pressats i relation till hur dyrt det är att synas.

Sammanfattning

  • CPC-priserna kommer gå upp och det kommer bli dyrare att synas under perioden
  • Köpbeteendet korrelerar med julhandeln - värde i att matcha erbjudandet med det
  • Var förberedd och ha material och erbjudande färdigt i tid
  • Planera budget - Allokera budget efter ditt mål under Black friday
  • Reflektera över värdet - är ditt mål intäkt eller omsättning?

Vad är en pixel och varför bör du använda dig av en?

Det finns vissa nödvändigheter för att lyckas med annonsering på sociala medier och pixeln är en av dem. Men vad är egentligen en pixel? Och hur kommer det hjälpa dig i ditt arbete? Det går vi igenom i den här artikeln.

Read more

Explore all articles

View all

artiklar

Så lyckas ni med er displayannonsering

Read more

artiklar

Visualisera din data med Data Studio

Read more

artiklar

Vad är E-A-T?

Read more

Contact us

Do you want to know how our services can help you achieve your business goals? Get in touch below.

info@beet.se +468-409 260 00